Pralnia hotelowa – korzyści i wyzwania posiadania pralni na potrzeby własne.

Pralnia hotelowa – ważny krok dla rozwoju Twojego przedsiębiorstwa.

Jeżeli myślisz o otwarciu własnej pralni hotelowej, warto zastanowić się nad kilkoma kluczowymi aspektami. W tym artykule omówimy, jakie korzyści i wyzwania niesie za sobą zrezygnowanie z usług pralni zewnętrznej na rzecz otworzenia własnej pralni. Ta decyzja może być ważnym krokiem w rozwoju Twojego biznesu.

Wady i zalety korzystania z usług pralniczych świadczonych przez firmy zewnętrzne.

  • Brak własnej pralni pozwala hotelowi skoncentrować się na swojej głównej działalności. Usługi pralnicze pozostawione są w rękach profesjonalistów, którzy posiadają specjalistyczną wiedzę i wykwalifikowany personel.
  • Korzystając z usług zewnętrznej pralni przemysłowej, hotel nie musi inwestować w zakup drogiego sprzętu i infrastruktury pralniczej. Obniża to koszty początkowe i inwestycyjne. W dłuższej perspektywie czasu opłacalność takiego rozwiązania może się zmniejszyć ze względu na stałe opłaty za usługi pralnicze.
  • Zewnętrzne usługi pralnicze są zazwyczaj szybkie i efektywne, co gwarantuje stałą dostępność czystej bielizny hotelowej. Nie zawsze się to sprawdza w przypadku większych wydarzeń lub zwiększonego obłożenia obiektu, gdy gwałtownie wzrasta zapotrzebowanie na czystą bieliznę hotelową. Hotel jest zależny od harmonogramu pralni zewnętrznej, co może utrudnić dostosowanie się do nagłych zmian w planach. Dodatkowo możemy mieć do czynienia z opóźnieniami, w zależności od lokalizacji pralni zewnętrznych i warunków pogodowych.
  • Powierzanie bielizny hotelowej pralni zewnętrznej sprawia, że hotel ma ograniczoną kontrolę nad jakością prania. Może to prowadzić do incydentów związanych z uszkodzeniami odzieży lub jej utratą. Skutkuje to dodatkowymi kosztami i niezadowoleniem gości.

W przypadku decyzji o rezygnacji z usług pralni zewnętrznych i otwarcia własnej pralni hotelowej wiele z tych wad może zostać wyeliminowanych. Należy jednak pamiętać, że wtedy to hotel staje się odpowiedzialny za zarządzanie całością procesu pralniczego. Niesie to za sobą nie tylko korzyści, ale też wyzwania.

Korzyści posiadania własnej pralni hotelowej.

  1. Kontrola kosztów oraz długoterminowe oszczędności – Otwarcie wewnętrznej pralni hotelowej pozwala na pełną kontrolę kosztów operacyjnych. Całkowicie eliminuje dodatkowe marże pralni zewnętrznej. Pomimo kosztów początkowych, własna pralnia może przynieść oszczędności w dłuższej perspektywie. Kluczem w takim projekcie jest niskie zużycie mediów (gaz, prąd, woda) oraz środków chemicznych. Electrolux Professional będzie niedoścignionym liderem niskich kosztów eksploatacyjnych.
  2. Kontrola jakości i higieny – Otwarcie własnej pralni daje hotelom pełną kontrolę nad procesem prania i maglowania. Odpowiednie wyposażenie pralni oraz dokładność i zaangażowanie pracowników, pozwolą utrzymać wysoką jakość oraz nieskazitelną czystość bielizny hotelowej. Electrolux Professional wskazuje na badania rynku, które mówią, że dla 99% gości hotelowych ważna jest wysoka jakość bielizny hotelowej oraz ręczników. Aż 96% osób deklaruje, że nie wróci ponownie do hotelu, w którym używa się poplamionych lub złej jakości ręczników i pościeli. Dlatego tak ważne jest, aby spełniać oczekiwania gości hotelowych.
  3. Oszczędność czasu i elastyczność – Posiadanie własnej pralni przyśpiesza dostępność czystej bielizny hotelowej i odzieży dla gości. Hotel nie musi czekać na dostawę z pralni zewnętrznej. Może dostosować harmonogram prania do własnych potrzeb, reagując szybko na obłożenie hotelu i zmieniającą się liczbę gości hotelowych.
  4. Konkurencyjność i rozszerzona oferta usług – Własna pralnia może obsługiwać nie tylko bieliznę hotelową (pościel oraz asortyment gastronomiczny), ale także zapewniać pranie dla gości oraz spotkań konferencyjnych. Posiadanie wewnętrznej pralni może stanowić odróżnienie hotelu na rynku, przyciągając gości poszukujących dodatkowych udogodnień. Ponadto wiele hoteli decyduje się na świadczenie usług pralniczych dla innych obiektów noclegowych znajdujących się w okolicy. Takie rozwiązanie wymaga większego zaangażowania i nakładu finansowego, ale będzie stanowić dodatkowe źródło dochodu.

Wyzwania związane z otwarciem własnej pralni.

  1. Koszty inwestycyjne: Zakup potrzebnych urządzeń pralniczych, dostosowanie przestrzeni i zatrudnienie personelu mogą wymagać znacznych inwestycji początkowych. Koszt otwarcia pralni hotelowej jest zależny od wielu czynników: wielkości obiektu/liczbę miejsc noclegowych, specyfiki asortymentu, rodzaju zasilania urządzeń i wielu innych.
  2. Umiejętności i szkolenie: Hotel musi zapewnić odpowiednie szkolenie pracownikom pralni, aby zapewnić skuteczność i jakość w procesie prania. Zakup wyposażenia pralni w Abrilux to nie tylko dostawa urządzeń, ale też kompleksowe szkolenie i przekazanie wiedzy przez naszych ekspertów. Osobie zarządzającej pralnią pozostaje dopilnować, by zachować odpowiedni poziom usług wg naszych wytycznych.
  3. Zgodność z przepisami: Pralnie muszą przestrzegać przepisów dotyczących higieny i ochrony środowiska. Otwarcie własnej pralni z Abrilux to również dedykowany projekt uwzględniający ciąg technologiczny „od brudnego do czystego” zgodnie z ruchem wskazówek zegara lub przeciwnie.
  4. Zarządzanie operacjami: Koordynowanie pracy pralni to wiele zadań: od zapewnienia dostaw surowców (środków chemicznych, akcesoriów, części eksploatacyjnych) po utrzymanie sprzętu w dobrym stanie. Warto te obowiązki zlecić zaufanej osobie i powierzyć jej zarządzanie pralnią.

Od czego zacząć?

Jeśli otworzenie pralni wewnątrz hotelu wydaje Ci się być realnym przedsięwzięciem, to pierwszym krokiem naszej firmy będzie zbadanie Twoich potrzeb, problemów  i możliwości. Musimy poznać charakterystykę pracy obiektu z Twojej perspektywy. Chodzi o realne potrzeby, specyfikę asortymentu, problemy z obecnej pralni i oczekiwania. Będziemy mogli wtedy dobrać odpowiedniej wielkości urządzenia i opracować optymalne rozwiązanie. Jednocześnie bierzemy pod uwagę pewien zapas mocy przerobowej pralni przemysłowej na docelową rozbudowę lub wychodząc z usługą na zewnątrz.

Zależy nam na tym, aby ustalić dzienną moc przerobową pralni w sezonie niskim i wysokim (jeśli takie są) biorąc pod uwagę zakres oraz wszelkie szczegóły. Oszacować ilości prania potencjalnych klientów (np. drugi obiekt hotelowo-restauracyjny). Odpowiedni podział wielkości wsadów pralnic jest kluczem dla optymalnego przepływu pracy w każdym projekcie i będzie definiował dalszy ciąg technologiczny.

Kwestie, które będziemy chcieli z Tobą omówić to m.in.:

  • Lokalizacja: pralnia w pomieszczeniu znajdującym się w hotelu lub poza obiektem hotelowym, w osobnym budynku.
  • Optymalna przestrzeń poszczególnych pomieszczeń zakładu pralni.
  • Wymagania techniczne i lokalowe.
  • Ilość dni pracy w tygodniu (np. 5 dni w tygodniu na 1 zmianę/8h lub codziennie, czyli 7 dni w tygodniu).
  • Ilość możliwych osób do pracy w pralni na zmianę (np. 4 na zmianę stałych + 2 obiegowych do pomocy).
  • Charakterystyka specyfiki funkcjonowania pracy pralni na każdy dzień – jak to wygląda dzisiaj?
  • Kiedy jest największy zrzut prania i czy jest problem z zabezpieczeniem nowej zmiany czystego prania?
  • Jeśli tak, określić konkretnie jaki asortyment i przybliżoną ilość (aby ustalić maksymalną wydajność na dany dzień).
  • Transport prania i logistyka wewnątrz obiektu.
  • Problemy z praniem w dotychczasowej pralni i oczekiwania poprawy jakości usługi. Co było nie tak i dlaczego? Co chcemy poprawić? Jak wygląda proces segregacji prania i czy w tym temacie możemy coś usprawnić?
  • Jak wyglądają możliwości rozwoju, aby wziąć pod uwagę także rezerwy i potencjał zewnętrzny.
  • Ilość kilogramów do prania dziennie/tygodniowo: bielizny płaskiej (pościeli), gastronomii (serwetki, obrusy, bieżniki), frotte (ręczniki i szlafroki), asortymentu wagi ciężkiej (kołdry, poduszki), odzieży pensjonariuszy.
  • Specyfika asortymentu (rodzaj, rozmiar, kolor, waga). Rozmiary są szczególnie ważne pod kątem doboru optymalnej wielkości magla.
  • Dodatkowy asortyment do prania np. mopy, szmatki, zasłony, odzież gości, odzież robocza pracowników.

Im więcej informacji zwrotnych, tym łatwiej będzie nam zaproponować właściwe, profesjonalne rozwiązanie.

Pralnia hotelowa - wyposażenie.

Przykładowe wyposażenie wydajnej i oszczędnej pralni hotelowej na własne potrzeby (wydajność dzienna ~96-125kg – praca na 1 zmianę w ciągu 8-10h):

  • Pralka przemysłowa wysokoobrotowa, wolnostojąca, na podgrzew elektryczny o pojemności wsadu 14 kg (model WH6-14). Nowy sterownik ClarusVibe – intuicyjna, prosta obsługa. Duże możliwości programowania.
  • Przemysłowa suszarka bębnowa dopasowana do pojemności pralnicy o wsadzie 14 kg (model TD6-14). Do wyboru wersja z podgrzewem elektrycznym lub gazowym. Wydajny proces suszenia z bardzo precyzyjnym systemem kontroli pozostałej wilgotności mierzonym przez całą głębokość bębna.
  • Magiel suszący (śr.33 x 1,65 m) Electrolux IC43316 o wysokiej jakości prasowania – sprawdzone rozwiązanie na małe i średnie obiekty hotelowe.
  • Profesjonalny stół do prasowania z wytwornicą pary, nadmuchem i parowaniem blatu (dedykowana wersja do prasowania restauracyjnych pokrowców na krzesła).
  • Dodatkowo sugerowane wyposażenie do wyboru: system automatycznego dozowania płynów z inteligentnym doborem do realnego wsadu, podstawa pod pralnicę, bezpośredni nadmuch świeżego powietrza do suszarki.